Siirry sisältöön

Materiaalit

Ilo kasvaa ulkona – luontotoiminnan käsikirja

Käsikirja on tarkoitettu kaikille luontotoiminnasta kiinnostuneille varhaiskasvatus- ja esiopetusryhmille. Käsikirja toimii alkusysäyksenä luontotoiminnasta kiinnostuneille ja vahvistuksena säännöllisesti ulkona jo toimiville. Julkaisun kirjoittamiseen on osallistunut upea joukko alan ammattilaisia, tutkijoita, kouluttajia ja luontotoimintaa tukevia tahoja. Ilo kasvaa ulkona – tule mukaan!

Ilo kasvaa ulkona – luontotoiminnan käsikirja

Metsään meni! – luontotoiminta osaksi pedagogiikkaa -materiaalit

Luonnolla on tutkitusta laajoja positiivisia vaikutuksia. Se sopii niin energian purkamiseen kuin myös rauhoittumiseen. Luonto tukee oppimista ja lasten erilaisia tarpeita. Materiaalit johdattavat luontotoiminnan äärelle monien eri teemojen kautta.

Metsään meni! -hankkeen materiaalit:

 1. Vahvasti ulkona!
  • Pedagoginen dokumentointi osana luonnossa toimimista ja siellä oppimista
 2. Tuumasta toimeen ja luontoon!
  • Käytännön vinkkejä ja ideoita luontotoimintaan – pedagogisen dokumentoinnin osa-alueiden kautta
 3. Vahvuus edellä puuhun!
  • Positiivinen pedagogiikka ja yhdenvertaisuus
 4. Opi seikkaillen ja taiteillen!
  • Seikkailukasvatusta draaman keinoin ja seikkailutaideideoita
 5. Tulevaisuudentekijät!
  • Kasvattajille ja opettajille suunnattuja tehtäviä ja teoriaa kestävän elämäntavan aiheista.

Hanke oli valtakunnallinen ja koulutuksia toteutettiin eri paikkakunnilla ympäri Suomea. Koulutussarja sisälsi 5 eri koulutusmoduulia, jotka toteutettiin vuoden 2022 aikana. Hankkeen rahoitti Opetushallitus.

 

Luontopolkutaulut jokaisenoikeuksista

Vili ja Veera ovat peikkosisarukset, jotka kutsuvat mukaansa metsäretkelle oppimaan jokaisenoikeuksista. Vilin ja Veeran satumaailma sekä jokaiseen tauluun liittyvä toiminnallinen tehtävä opettavat aiheesta lapsia innostavalla tavalla!

Tulosta käyttöösi A4-kokoiset taulut ja rakenna niistä polku omaan lähiluontoosi. Materiaali on suunnattu erityisesti varhaiskasvatukseen ja esiopetukseen, mutta soveltuu mainiosti myös alkuopetukseen.

Materiaalin on laatinut osana opinnäytetyötään Jaana Jääskeläinen.

Luontopolkutaulut, A4-koko Värityskuvat: Vili ja Veera -peikot

Ilo kasvaa ulkona -leikkikortit

Ilo kasvaa ulkona -leikkikortit on suunnattu varhaiskasvatusikäisille lapsille. Kortit ovat jatkumo esi- ja perusopetusikäisten #ULKOLUOKKA -leikkikorteille. Korttien leikeissä hyödynnetään upeita lajikortteja, jotka voit tulostaa alempaa tältä sivulta.

Leikkikortteja voi hyödyntää monin tavoin varhaiskasvatuksen luontotoiminnassa. Leikkien myötä lasten motoriset taidot, osallisuuden kokemukset sekä luontosuhde vahvistuvat ja varhaiskasvatussuunnitelman oppimisen alueet toteutuvat kuin huomaamatta!

Leikkikortit, A5-koko

Ilo kasvaa ulkona -aistikortit

Luonto on ihmeellisen ihana kuunnellen, katsellen, haistellen, maistellen ja tunnustellen. Ilo kasvaa ulkona -aistikortit innostavat varhaiskasvatuksen sekä esi- ja alkuopetuksen ryhmiä luontoon liikkumaan ja oppimaan. Aistikorttien tehtäviä voi toteuttaa joko ilman materiaaleja tai hyvin vähillä materiaaleilla.

Ilo kasvaa ulkona -aistikorttien leikit ja tehtävät tukevat monipuolisesti lasten kasvua ja kehitystä. Tehtävät saavat kehon liikkeelle ja mielikuvituksen lentoon!

Aistikortit, A5-koko

Lajikortit

Kaikki #ULKOLUOKKA- hankkeessa (2016-2018) sekä Ilo kasvaa ulkona- hankkeessa (2019-2021) tuotetut nelikieliset lajikortit yhteeen koottuna.

Kevään 2021 uutuuksia:
nisäkkäiden poikasia, lintujen munia ja poikasia,  sammakon ja perhosen muodonmuutos…

Lajikortit

Ilo kasvaa ulkona -webinaarit

Täältä löydät webinaarien diat ja tallenteet sekä muuta aiheeseen liittyvää materiaalia

Hankkeessa tuotetut webinaarit

 • Syyswebinaari
 • Talviwebinaari
 • Kevätwebinaari
 • Taaperot luonnossa
 • Retkireppu
 • Esi- ja alkuopetus (diat)
 • Metsä lumoaa leikkimään (diat)
Vuodenajat Muut webinaarit

ULOS-UT-OUT -työpaja

Suomen suurin ulkona oppimisen tapahtuma ULOS – UT – OUT  (15.-17.6-2021) järjestettiin tänä vuonna virtuaalisena, ja Ilo kasvaa ulkona-hanke oli mukana kahden työpajan voimin.

Tunnelmapaloja on jaettu sosiaalisen median kanavillamme.

Ja nyt linkin takaa löytyy työpajan ulkona toteutettu osio kokonaisuudessaan.

ULOS-UT-OUT-työpajan ulkotehtävät

Loikkaa ulkoluokkaan -opas ulkona opettamiseen

“Loikkaa ulkoluokkaan” on Syklin hallinnoimassa #ULKOLUOKKA – hankkeessa tuotettu opas opettajalle, joka tahtoo opettaa ulkona. Se toimii alkusysäyksenä ulkoluokkailusta kiinnostuneille ja vahvistuksena säännöllisesti ulkona opettaville.

Julkaisun kirjoittamiseen on osallistunut huikea joukko ulkona opettavia opettajia, alan tutkijoita, kouluttajia ja ulkona oppimista tukevia tahoja.

Oppaan löydät täältä

#Ulkoluokka -leikkikortit

#ULKOLUOKKA -hankkeessa tuotetuissa leikkikorteissa on 32 opettavaista leikkiä ulko-opetukseen. Leikit on valittu niin, että tarvitset vain leikkikortit ja #ULKOLUOKKA-lajikortit ja ulkona opettaminen onnistuu.
Leikit soveltuvat esiopetuksesta yläkouluun.

Leikkikortit löydät täältä

Liikettä lähiluonnossa

Suomen Ladun perheliikuntasivuilla on runsaasti ideoita ja toimintamalleja, jotka sopivat perheiden ulkoilun lisäksi myös varhaiskasvatukseen ja koululuokille. Tulosta käyttöösi bingoalustat tai luontokuntosalitaulut, inspiroidu pihapelivideoista tai suunnittele oma linturetki!

Poimi suosikkisi perheliikuntavinkeistä

Ulkoiluvinkkejä varhaiskasvatukseen, kouluihin ja perheille

Pihat, puistot ja lähiluonto ovat aina avoinna. Suomen Ladun sivuilta löydät vinkkejä niin varhaiskasvatuksen ja koulujen ammattilaisille kuin perheille, opetukseen ja vapaa-aikaan.

Lasten ja perheiden ulkoiluvinkit

Kohti ympäristövastuullista oppimisyhteisöä -materiaalit

 

”Opas luontoretkelle varhaiskasvatukseen, perusopetukseen ja toisen asteen opetukseen. Oppaasta löytyy tietoa luonnon hyvinvointivaikutuksista ja luonnossa tehtäviä harjoituksia tukemaan psyykkistä, fyysisistä ja sosiaalisista hyvinvointia.”

”En handbok till naturutflykter för småbarnspedagogik, grundutbildning och utbildning på andra stadiet. Boken innehåller information om naturens effekter på välbefinnandet samt övningar som utförs i naturen och som stöder mentalt, fysiskt och socialt välbefinnande.”

Materiaalit ovat tuottaneet yhteistyössä: Suomen ympäristöopisto SYKLI, Haltia ja WWF Suomi.

Hyvinvointia luonnosta -ohjaajan opas Luonnosta hyvinvointia -opettajankortit suomeksi Hyvinvointia luonnosta -oppilaan kortit Välbefinnande från natur -handbook för handledare Välbefinnande från natur -pedagogens kort på svenska

Mappa.fi

Tukimateriaalia kestävän kehityksen kasvatukseen, sekä ympäristökasvatukseen.
Hakutulokset aukeavat uuteen ikkunaan/välilehteen.