Siirry sisältöön

Vieraskynä: Työhyvinvointia askeleen päässä ulko-ovesta

Luonnon hyvinvointivaikutukset on tiedostettu ja pandemia saa ihmiset yhä laajemmin nauttimaan lähiluonnon tarjonnasta. Ymmärrämmekö silti, että luonto osana työhyvinvointia on mahdollisesti edullisin tapa vähentää sairauspoissaoloja?

Ulko-opetus lisääntyy hurjaa vauhtia koulumaailmassa ja yhä useampi päiväkoti profiloituu luontopainotteiseksi. Pedagogisessa mielessä ymmärretään, että metsät ja lähiluonto toimivat monialaisen sekä eheyttävän toiminnan lähtökohtana ja mahdollistajana. Taidot opetuksen ja oppimisen laajentamisesta lähiluontoon ovat monella jo hallussa. Samalla, kun lasten ja nuorten kanssa liikutaan, opitaan ja koetaan elämyksiä luonnossa, terveys- ja hyvinvointi lisääntyy kaikilla. Työpäivän aikaisilla luontokokemuksilla on mahdollista lisätä myös työhyvinvointia.

Aitoa hyvinvoinnin tilaa ja innostuneisuutta työssä voidaan kutsua termillä työn imu. Lähiluonnossa toimiminen tuottaa jatkuvasti havaintoja aisteista, luonnosta, säätilasta, lajistosta, oman kehon toiminnasta jne. Aikuisella on lupa haltioitua, ihmetellä, kysyä, tutkia ja oppia lisää. Lasten tavoin heittäytymistä luonnon tutkimiseen, liikkumisen riemua tai toisaalta pysähtymistä rauhoittumaan lähiluonnossa olisi hyvä saada tarjolle yhä useammassa työpaikassa.

Työhyvinvointi koostuu parhaimmillaan ennaltaehkäisevistä toimenpiteistä. Ihmisen erottaa koneesta  inhimilliset tekijät, kokonaisvaltaisuus ja tarve olla yhdessä toisten kanssa. Erityisesti metsässä voimme kokea kiireettömyyttä, rentoutta ja iloa. Yhteiset kokemukset luonnossa ja luonnosta vahvistavat sosiaalisia suhteita – samalla on mahdollisuus vaikuttaa psykososiaalisiin kuormitustekijöihin. Luonnossa liikunta lisääntyy kuin itsestään. Koska vietämme monesti suurimman osan valveillaoloajastamme työn ääressä, työajalla liikkumiseen on syytä kiinnittää vahvasti huomiota. Työntekijän hyvä fyysinen kunto on jokaisen työnantajan positiivisen talouden perusta.

Suomen Latu tarjoaa Hyvinvointia luonnosta -materiaaleja ihan jokaiselle käytettäväksi. Tulosta vaikka työpaikalle Matka mielen maisemiin -kortit. Voit poimia pakasta juuri tähän hetkeen tarvittavan kysymykset. Koulutusten kautta lisätään luontoliikuntaa ja osaamista lähiluonnossa toimimiseen. Koulutuksiin kannattaa käydä tutustumassa osoitteissa suomenlatu.fi/ulkoile sekä suomenlatu.fi/tilauskurssit.

Tervetuloa mukaan hyvinvointiin.

Teksti:
Mari Parikka-Nihti
lasten luontotoiminnan asiantuntija, Suomen Latu

Kirjoitus on julkaistu aiemmin Latu & Polku- lehdessä.